In Australia, Google Makes Publisher Deals, Facebook Walks

Google încheie acorduri în Australia pentru a plăti pentru jurnalism, dar Facebook promite să restricționeze schimbul de știri, în timp ce parlamentarii australieni iau în calcul forțarea giganților digitali în acorduri de plată.

News Corp. al lui Rupert Murdoch a anunțat miercuri un acord cu Google. Principala organizație australiană de presă Seven West Media a ajuns la un acord mai devreme, rivalul său Nine Entertainment ar fi aproape de propriul pact și Australian Broadcasting Corp. este în negocieri.

Dar Facebook a spus că „va restricționa editorii și oamenii din Australia să partajeze sau să vizualizeze conținut de știri australian și internațional”. Rețeaua socială dominantă a dat vina pe legea propusă de Australia pentru decizia sa și a spus că legea „înțelege în mod fundamental relația dintre platforma noastră și editorii care o utilizează”.

Google se grăbește să negocieze acorduri generoase cu mari și mici companii de media australiene. News Corp. a declarat că va primi „plăți semnificative” de la Google în acordul de trei ani, care include organizații de știri grele din întreaga lume de limbă engleză, precum Wall Street Journal și New York Post din SUA, Times și The Sun în Marea Britanie și Australian și Sky News în Australia. Acordul acoperă audio și video, iar News Corp. va primi, de asemenea, o cotă de venituri din publicitate de la Google.

Directorul executiv al News Corp., Robert Thomson, a mulțumit oficialilor australieni într-o declarație, spunând că „au stat ferm pentru țara lor și pentru jurnalism”. Trezorierul australian Josh Frydenberg a confirmat miercuri mai devreme că compania de stat Australian Broadcasting Corp. este, de asemenea, în negocieri și intenționează să cheltuiască orice venituri Google pentru jurnalism regional.

“În prezent există negocieri cu toți jucătorii majori și jucătorii minori în acest moment”, a spus Frydenberg. „Acest lucru va ajuta la susținerea jurnalismului de interes public în această țară pentru anii următori.”

Frydenberg a spus că „niciunul dintre aceste acorduri nu s-ar întâmpla” dacă nu ar exista o legislație propusă pentru a crea așa-numitul Cod de negociere pentru mass-media de știri. Senatul va lua în considerare proiectele de legi după ce au fost adoptate de Camera Reprezentanților miercuri târziu.

Codul ar crea un comitet de arbitraj pentru a stabili un preț obligatoriu pentru știri în cazurile în care Google și Facebook nu reușesc să încheie acorduri cu companiile media la care jurnalismul original se leagă. „Tot ce am auzit de la părți, atât în ​​mediile de știri, cât și în ceea ce privește platformele digitale, este că acestea sunt oferte generoase”, a spus Frydenberg.

„Acestea sunt oferte corecte. Acestea sunt oferte bune. Acestea sunt oferte bune pentru companiile media australiene ”, a adăugat el. Google și Facebook, care înregistrează un procent de 81% din publicitatea online din Australia, au condamnat codul ca fiind ineficient.

Frydenberg a declarat după discuțiile de weekend cu CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg și Sundar Pichai, director executiv al Alphabet Inc. și filiala sa Google, că este convins că platformele „vor să intre în aceste aranjamente comerciale”.

Frydenberg a spus că a avut o „discuție constructivă” cu Zuckerberg de când Facebook a blocat știrile din Australia. “El a ridicat câteva probleme rămase cu codul de negociere al știrilor guvernului și am convenit să continuăm conversația noastră pentru a încerca să găsim o cale de urmat”, a scris pe Twitter Frydenberg.

Ministrul comunicațiilor, Paul Fletcher, a declarat că guvernul nu va da înapoi pe agenda sa legislativă din cauza reacției Facebook. “Acest anunț de la Facebook, dacă ar menține această poziție, desigur ar pune sub semnul întrebării credibilitatea platformei în ceea ce privește știrile de pe aceasta”, a declarat Fletcher pentru ABC.

„În mod eficient Facebook le spune australienilor că informațiile pe care le vedeți pe platformele noastre nu provin de la organizații care au politici editoriale sau procese de verificare a faptelor sau jurnaliști care sunt plătiți pentru a face munca pe care o fac”, a adăugat Fletcher.

Google nu a furnizat miercuri condițiile contractului său News Corp. Acordurile australiene cu Google sunt negociate în cadrul modelului propriu Google, News Showcase. Compania a ajuns la tranzacții cu mai mult de 450 de publicații la nivel global de când a lansat News Showcase în octombrie.

Banca de investiții JPMorgan a estimat că Seven West Media ar putea primi între 39,5 milioane de dolari australieni (30,6 milioane de dolari) și 69,2 milioane de dolari SUA (53,6 milioane de dolari) pe an din acordul său de conținut cu Google pe baza unei analize a unor tranzacții similare din Franța.

Nouă au semnat o scrisoare de intenție cu Google pentru o afacere în valoare de peste 30 de milioane de dolari SUA (23 de milioane de dolari) pe an timp de cinci ani, a raportat The Sydney Morning Herald, deținut de Nine. Ziarul a citat surse anonime din industrie familiare cu negocierile care nu au putut vorbi public din cauza acordurilor de confidențialitate.

Nouă au spus într-o declarație că are „discuții constructive” cu Google și Facebook. Google a anunțat acum două săptămâni că a început să plătească șapte site-uri web australiene mult mai mici sub News Showcase. Prețurile nu au fost dezvăluite.

Facebook are un produs comparabil numit Facebook News, dar nu este disponibil în Australia. Purtătorul de cuvânt, Mari Melguizo, a declarat că Facebook „nu a putut să înceapă parteneriatele noastre planificate” cu editorii de știri australieni.

Unii analiști mass-media sunt surprinși de faptul că companiile media australiene vor încheia acorduri News Showcase atunci când vor câștiga mai mulți bani din arbitrajul obligatoriu conform codului guvernului. Marcus Strom, președintele Media, Entertainment and Arts Alliance, sindicatul jurnaliștilor australieni, a declarat că companiile media au obligația morală de a avea venituri din platformele digitale în strângerea de știri.

„Orice sumă din aceste acorduri trebuie să ajungă în redacție, nu în sala de consiliu”, a spus Strom. „Vom apela în favoarea transparenței cu privire la modul în care sunt cheltuite aceste fonduri.” Google se confruntă cu presiuni din partea autorităților din alte părți pentru a plăti pentru știri. Luna trecută, a semnat un acord cu un grup de editori francezi care îi deschide calea pentru efectuarea plăților digitale ale drepturilor de autor. Conform acordului, Google va negocia acorduri de licențiere individuale cu ziare, cu plăți bazate pe factori precum suma publicată zilnic și trafic lunar pe site-ul de internet.

Sursă: https://www.mail.com/business/economy/10547870-australia-google-publisher-deals-facebook-walks.html